Chronische Myeloïde Leukemie (CML)

Steun ons

Geef een donatie

In het onderstaande filmpje van het Erasmus Medisch Centrum wordt in 8 minuten uitlegd wat acute leukemie is. Mocht u de video niet kunnen zien, klik dan hier. U wordt doorverwezen naar YouTube.

Chronische leukemie ontwikkelt zich veel langzamer dan acute. Dit houdt verband met het feit dat de afwijkende cellen verder rijpen dan bij acute leukemie.

Chronische myeloïde leukemie (CML)
Ook CML kan jarenlang geen of weinig klachten geven. Na verloop van tijd zullen zich wel klachten ontwikkelen, onder ander vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts en nachtelijk transpireren. CML kan na verloop van tijd overgaan naar een acute vorm van leukemie. Dan wordt CML ook behandeld als AML. Soms is een beenmergtransplantatie mogelijk. Voorwaarde is wel dat de patiënt niet te oud is om een dergelijke transplantatie te ondergaan. Maar vaak kan ook zonder transplantatie de ziekte jaren lang met medicijnen onder controle worden gehouden. Sinds kort is er een nieuw medicijn dat leidt tot sterke vermindering van het aantal abnormale bloedcellen. Of CML hier ook mee kan genezen, is nog niet bekend.