Steun ons

Geef een donatie

In het onderstaande filmpje van het Erasmus Medisch Centrum wordt in 8 minuten uitlegd wat acute leukemie is. Mocht u de video niet kunnen zien, klik dan hier. U wordt doorverwezen naar YouTube.

Chronische leukemie ontwikkelt zich veel langzamer dan acute. Dit houdt verband met het feit dat de afwijkende cellen verder rijpen dan bij acute leukemie.

Chronische lymfatische leukemie (CLL)

CLL wordt soms bij toeval vastgesteld bij bloedonderzoek. Patiënten zijn vaak ouder (boven de 50). In het beginstadium heeft de patiënt soms helemaal geen klachten. Uit bloedonderzoek blijkt de aanwezigheid van grote aantallen volwassen uitziende lymfocyten, terwijl enkele lymfklieren en de milt opgezet kunnen zijn. Soms is behandeling niet direct nodig. Als behandeling wel nodig is, worden medicijnen voorgeschreven. De patiënt kan die gewoon thuis gebruiken. Voor de rest kan worden volstaan met dagbehandeling (toediening van bloedtransfusies, chemokuren en bestraling). Gewoonlijk ontwikkelt CLL zich langzaam in een aantal jaren. CLL is ongeneeslijk, maar niet altijd dodelijk. Bij veel oude mensen met CLL is er uiteindelijk een andere doodsoorzaak dan de leukemie waaraan zij leden.