Leukemie.nl
Sitemap
Contact
Disclaimer
Colofon
Steun ons!
Nieuws
Graft versus Host
Herstel van het afweersysteem na allogene stamcel transplantatie en de beschermende rol van ILC t...
Lees meer »

Chronische leukemie: onderzoek AMC en VU MC
Prof. Rien van Oers en prof. Sonja Zweegman De twee meest voorkomende vormen van chronische leuk...
Lees meer »
- Wat is leukemie?- AML- ALL
- Chronische vormen- Links
- Nieuws
Wat is leukemie?

Zie voor een recente beschrijving vooral www.leukemie.nfk.nl , de Contactgroep Leukemie van KWF Kankerbestrijding.

Leukemie is de verzamelnaam voor verschillende soorten beenmergkanker. Alle vormen worden gekenmerkt door een ontregelde groei van verschillende soorten witte bloedcellen.

In het beenmerg, dat zich bevindt in de platte botten, zoals het borstbeen en het bekken, worden nieuwe bloedcellen aangemaakt: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

De witte bloedcellen zorgen ervoor dat vreemde indringers in het lichaam, zoals virussen en bacteriën, worden bestreden. De verschillende soorten witte bloedcellen zorgen ervoor dat deze aanvallers worden gedood en naar de nieren en de lever worden afgevoerd.

Bij leukemie is het systeem verstoord. Er ontstaan te veel witte bloedcellen, maar die zijn niet rijp. Door die grote hoeveelheden onrijpe witte bloedcellen komt de productie van de normale bloedcellen in het beenmerg in het gedrang. Dat heeft verschillende gevolgen.

Bij een tekort aan rode bloedcellen ontstaat bloedarmoede. Het bloed kan dan minder zuurstof en voedingsstoffen vervoeren. Een tekort aan rijpe witte bloedcellen betekent een grotere gevoeligheid voor infecties en tenslotte leidt een tekort aan bloedplaatjes tot bloedingen. Ook kan het bloed niet goed stollen.

Omdat de bloedcellen in het beenmerg worden aangemaakt, zullen de onrijpe bloedcellen daar als eerste te vinden zijn. Maar na verloop van tijd bereiken ze via de bloedbaan de andere organen, bijvoorbeeld de lymfeklieren, de milt en de lever.

Er bestaat een chronische en een acute vorm van leukemie. Deze worden weer onderverdeeld in lymfatische en myeloïde leukemie, afhankelijk van welke soort cel de ziekte veroorzaakt.

In het onderstaande filmpje van het Erasmus Medisch Centrum wordt in 8 minuten uitlegd wat acute leukemie is. Mocht u de video niet kunnen zien, klik dan hier. U wordt doorverwezen naar YouTube.

Columns
“Brutaal”
door: Prof. Dr. Peter Huijgens, medisch adviseur
Of je nu van voetballen houdt, van hockey of van tennis, de leukste spelen om naar te kijken zijn die met een vrije manier van optreden. Originele, onverwachte dingen doen, met moed en een beetje r...
Lees meer »
Nieuwsbrief
Agenda
Lopen voor de LOL in 2015
Kom in actie voor ons goede doel. Ook in 2015 lopen wij mee in diverse loopevenementen. Meld je...
Lees meer »

Verhuizing
Samenwerking Stichting Leukemie.nl en Pot Verhuizingen/Logistiek De Stichting Leukemie.nl best...
Lees meer »
  Stichting Leukemie.nl - Postbus 2024 - 3800 CA Amersfoort Powered by Webdesign Amersfoort